--> No. 43

Nieuw Holland

Periode 2007–2008 / Project Nieuw Holland / Opdrachtgever CBK-Utrecht / Locatie Australië / Nederland / Met Bob Negryn, Ester van de Wiel, Gosia Siekanko, Ida van der Lee


Reflectie op een studiereis naar de outback van Sydney en het in Fowlers Gap gehouden symposium ‘Re-Cognising the Land’.

Re-cognising the land

Op uitnodiging van de onderzoeksgroep ILIRI (Imaging the Land International Research Institute) van het College of Fine Arts van de University of New South Wales hebben architecten Willemijn Lofvers en Gosia Siekanko, ontwerper Ester van de Wiel, kunstenaar Ida van der Lee en fotograaf Bob Negrijn onder begeleiding van projectleider Annelou Evelein een studiereis ondernomen naar de “outback” van Australië. Hoofdthema in Australië was Re-cognising the land, een begrip dat vergelijkbaar is met het lezen van het landschap.

 

Creative Laboratory

Parallel Universum is een project waarin verschillende inzichten aan elkaar worden gespiegeld en uitgewisseld. Het communiceren van kennis over het land staat centraal in dit project.

 

Onderwerpen zijn een duurzame benaderingswijze en houding ten opzichte vanland, cultuur. Mondiale opgaven als klimaatverandering, watertekorten -overschot worden lokaal bestudeerd. In tegenstelling tot de Nederlandse pragmatische benadering ligt de focus in Australië op de beleving van het moment, de uitwisseling van eeuwenoude kennis over het land, en het ‘zijn’ in een landschap. Dit was voor ons een eye-opener. In Parallel Universum worden de potenties van deze verschillende zienswijze en benaderingen in kaartgebracht voor Fowlers Gap (NSW) en de Ronde Venen (NL). De kaartenreeks bestaat behalve uit geografische kaarten ook uit foto’s, kleurenreeksen, plant- en grondsoorten, kleding, diagrammen, bestaande projecten en nieuwe gedachtelijnen (work in progress). Centraal staat de uitwisseling van de verschillende gedachtegangen op de transformatie van het land in tegengestelde delen van de wereld.

+ Related Projects