--> No. 148

SK7-Brussel

Periode 2014–2016 / Project SK7-Brussel / Opdrachtgever STROOM, SCI / Locatie Brussel / Met Francien van Westrenen, Jim Segers , Thomas Lommée , Tim Devos


De eerste Stadsklas van jaargang 2015 brengt een bezoek aan Brussel. De les die daarbij centraal staat is: hoe benut je het onbenutte potentieel in de stad en zet je gelijktijdig verandering in gang?

Stadsklas 'het onbenutte benutten'

Gidsen Thomas Lommée van Intrastructures en Jim Segers van City Mine(d) hebben beide hun praktijk in Brussel. Lommée als idealistisch ontwerper van producten en diensten die bijdragen aan een sociaal (her)gebruik van de stad, zoals de Mobilotoop en Autarkytecture. Segers als activistisch ‘ontwerper' van projecten die bijdragen aan bewonersnetwerken, stedelijke economie en kleinschalig initiatief. Zij nemen speciaal voor de Stadsklas een selecte groep deelnemers mee op een tour langs bijzondere projecten en ontwikkelingen in de Belgische hoofdstad. Doel van de dag is om de vaardigheden te leren die komen kijken bij een hands-on manier van stedenbouw bedrijven die een alternatief biedt voor formele en bureaucratische processen.

Op het programma staat onder meer een bezoek aan de werkplaats van OpenStructures, een open-source modulair design-project en we worden ontvangen bij Friche Eggevoort, waar wordt geëxperimenteerd met het lokale watersysteem en gelijktijdig een nieuwe stadsrivier wordt gemaakt.

 

lessen

We spreken niet voor mensen maar we leren mensen voor zich te spreken.


Het beste onderzoek doen we door rond te hangen in het park.


We spreken vooral mensen aan die zich op deze plek ophouden en zich daarmee verbonden voelen.


De plek weet zelf wel wat hij wilt worden.


We zijn alvast begonnen en wachten niet tot de ormeel verantwoordelijken en instanties initiatief nemen.

 

 

Foto: Jannes Linders

 

+ Related Projects