--> No. 105

project rotterdam

Periode 2010–2011 / Project project rotterdam / Locatie Rotterdam / Met Jeroen de Willigen, Peter van der Helm, Theo Hauben


Project Rotterdam de context voor het laboratorium. In het onderzoek naar de stad is de zoektocht naar een ‘tweede generatie van verdichting en transformatie’ een belangrijke lijn. Een team onder leiding van Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond), Willemijn Lofvers (Bureau Lofvers) en Peter van der Helm (Kraaijvanger Urbis) doet ontwerpend onderzoek naar een nieuwe bindende laag voor het basisplan van Rotterdam. Een laag die in de loop der tijd een andere korrel, een verfijning van het netwerk en een grotere diversiteit in programma, ontwikkeling, eigendom en eigenaarschap toevoegt. Er wordt gezocht naar patronen die principes kunnen opleveren voor een alternatieve verdichtingsstrategie.(AIR 2011)

4 typen stad

6 steden worden in ruimtelijk-programmatische opzet met elkaar vergeleken.

 

De ambities van de steden zijn verwoord in een reeks van beleidsplannen en ambities. Een deel van deze wensen is in potentie reeds aanwezig in de bestaande stad en haakt aan op de bestaande opzet en programmering van de stad. 6 ‘come back cities’ worden met elkaar vergeleken: Rotterdam, Hamburg, Keulen, Turijn, Manchester en Vancouver.

De programma’s zijn opgetekend in een reeks van kaarten, zodat ruimtelijke opzet en programmering met elkaar kan worden vergeleken. Hoe landt de programmatische opzet in de context van de stad? Wat valt daaraan op en wat kan Rotterdam hiervan leren?

 

Daartoe zijn een viertal overkoepelende thema’s benoemd: economische activiteiten, cultuur en ontspanning, de toegankelijkheid van de binnenstad en het wonen. Deze thema’s zijn afgeleid van de ambities van de zes steden en worden in de studie getypeerd als the Active City, the Leisure City the Residential City en the Accesable City.

 

+ Related Projects