--> No. 96

Hergebruik binnenstad

Periode 2009–2010 / Project Hergebruik binnenstad / Opdrachtgever AIR / Locatie Rotterdam / Met Jeroen de Willigen, Peter van der Helm


In de aanloop naar de Dag van der Architectuur organiseert AIR een duo-lezing. Daarin wordt het thema ‘tweede leven, architectuur en hergebruik\' op de schaal van de moderne Rotterdamse binnenstad geprojecteerd.

Na het bombardement werd het Rotterdamse centrum gezien als een tabula rasa. Een nieuwe stad werd opgebouwd waar geen ruimte was voor hergebruik. Tegenwoordig is men voortdurend aan het denken over de stad in beweging gericht op het comfortabel, aantrekkelijk en stedelijker maken van de binnenstad.
Jeroen de Willigen, Peter van der Helm, Willemijn Lofvers brengen ism studenten RAvB met de casestudy ‘referentie rotterdam\' verschillende plannen, projecten en visies in beeld. Wat is de resultante? Ze worden vergeleken met andere steden die vergelijkbaar zijn met Rotterdam: havensteden, industriesteden en wederopbouwsteden.

 


Naast Jeroen de Willigen (project Rotterdam) heeft AIR de mathematicus en architectuurtheoreticus Nikos Salingaros uitgenodigd. Salingaros\' denken over de stad gaat uit van architectonische en stedenbouwkundige principes die zich in de loop van eeuwen bewezen hebben: wat maakt een goede stad? In het New Urbanism zijn deze principes vertaald naar een code, gericht op toepassing ervan in nieuwbouw. Salingaros\' lezing gaat over dit ‘hergebruik van principes\'.
Wat levert de ontmoeting tussen deze beide analyses aan inzichten voor Rotterdam op?

+ Related Projects