Wijkschouw


Aanleiding is de vorig jaar verschenen Studie Woonerven Lunetten. "De Studie Woonerven Lunetten focust op de overgangen tussen privéruimte, openbare ruimten en collectieve ruimten en op het gebruik van de collectieve ruimten. De overgangen worden vaak als de achilleshiel gezien van deze wijken. Wie bloemkoolwijken wil verbeteren, ontkomt er niet aan hier aandacht aan te besteden."

goed WONEN


Workshop Balearen


Twee workshops met bewoners en professionals zorgen voor de nodige aanscherping van het onderzoek Studie Woonerven / Studie Lunetten en leveren input voor een afsluitende discussie, verwacht eind van dit jaar in Utrecht.

De toekomst van de woonerven


Stroom Den Haag organiseert naar aanleiding van de Haagse prijsvraaglocatie voor Europan 10 een debat over de toekomst van de woonerven. Nieuw Waldeck is een typische jaren zeventig \'bloemkoolwijk\', gebouwd volgens de toenmalige opvattingen over geborgenheid, variatie en kindvriendelijkheid. Boris Hocks, Han Dijk en Emile Revier (1ste prijs) en Arjen de Groot en Marjan van Capelle (2de prijs) presenteren hun winnende Europanplannen waarin collectiviteit een belangrijke rol speelt. Het is de vraag of en hoe een \'nieuwe collectiviteit\' deze woonerfwijken een toekomst kan bieden. Deze vraag staat centraal tijdens het debat o.l.v. Catja Edens waarin, naast de genoemde ontwerpers, ook architect Willemijn Lofvers, schrijver/journalist Joris van Casteren en architect Dick van Gameren hun visie geven op collectiviteit, maakbaarheid en woonerven.

perspectief op verandering


Lezing op locatie (Julianadorp) voor het netwerk bloemkoolwijken van het SEV.

Woonerven in de praktijk


De Studie Woonerven ‘in de praktijk’ is een ontwerpend onderzoek naar de sociaalruimtelijke dynamiek van woonerfwijken. De focus ligt in deze fase op ‘de praktijk’ het woonerf als sociaalruimtelijke eenheid, de ruimtelijke kwaliteit, de sociale veranderingen en de omgang met diffuse grenzen.

Lay-out 08


Summerschool